Pięć zdrowych i smacznych sosów do makaronu

Sos neapolitański
Oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia, pomidory, bazylia, sól i pieprz (i szczypta cukru, aby w razie potrzeby zmniejszyć kwasowość pomidorów). Ugotuj wszystkie składniki, zmiksuj, posyp parmezanem i gotowe!
Pesto
Niezależnie od tego, czy jest zielony, czy czerwony, ten wszechstronny, oryginalny sos zawsze wszystkim smakuje!
Grzybowy
Lekko usmaż grzyby z dodatkiem czosnku w dużej ilości oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, dodaj zioła i przyprawy do smaku, a następnie posyp je parmezanem. Mniam!
Aglio e olio
Rozgrzej ząbki czosnku w dużej ilości oliwy z oliwek, a następnie wymieszaj z ugotowanym spaghetti i posyp parmezanem. Prosty i pyszny!
Sałatka makaronowa
Do makaronu dodaj tuńczyka (bogaty w przyjazne dla serca kwasy tłuszczowe omega-3), rzodkiewki, kukurydza, marchew, pomidory koktajlowe i kilka liści rukoli. Sałatkę polej winegretem wykonanym z oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia, miodem, musztardą i cytryną.

