Owoce w sałatkach? Jak najbardziej!

Gdy raz zasmakujesz przyjemności płynącej z dodawania owoców do sałatek, nie ma odwrotu! Wypróbuj to szybkie ćwiczenie myślowe: wyobraź sobie masę różnych owoców, a następnie zacznij je wybierać i mieszać. Wkrótce przekonasz się, że istnieją dziesiątki nowych kombinacji, o których nigdy nie pomyślałeś.
Nie zostawaj przy samej wyobraźni – eksperymentuj! Za każdym razem dodawaj świeże owoce do sałatek, ale spróbuj też niektórych dressingów owocowych, kremów balsamicznych i winegretów. Nie masz pojęcia, co robi połączenie maliny z pomidorami, ani jak smakuje doskonałe połączenie mango i sera. Oto trzy przepyszne przepisy na sałatki z owocami:
Sałatka z koziego sera, truskawek i szpinaku
Zacznij od rozłożenia liści szpinaku w naczyniu, następnie dodaj wyrazisty, kremowy ser kozi. Umyj i pokrój truskawkę w plasterki, a następnie dodaj do niej oliwy z oliwek extra vergine i ocet balsamiczny Modena. Sałatkę możesz urozmaicić dodając prażone orzechy włoskie, orzeszki piniowe lub rodzynki.
Sałatka z awokado, mango i krewetek
Tym razem użyjemy rukoli zamiast szpinaku, aby nadać jej nieco więcej smaku. Na zielonych liściach ułóż krewetki gotowane, obrane i oczyszczone (użyj wykałaczki do usunięcia żył) wraz z kawałkami mango i awokado .
Cykoria z gruszką i serem pleśniowym
Idealny starter lub przystawka, ten festiwal smaków łączy gorzki i ostry smak cykorii ze słonym smakiem sera typu blue i słodką gruszką. Umyj i wysusz liście cykorii, ułóż je na talerzu z zakrzywionymi bokami skierowanymi do góry. Pokrusz niebieski ser na cykorie, a następnie dodaj pokrojoną w plasterki gruszkę. Posyp ją obranymi, posiekanymi orzechami włoskimi.

