Oliwa z oliwek Extra Virgin pomaga obniżyć ciśnienie krwi

Nadciśnienie to jeden z najpoważniejszych problemów medycznych XXI wieku i jedna z głównych przyczyn zgonów i upośledzeń w krajach rozwiniętych. Oliwa z oliwek Extra Virgin i kuchnia śródziemnomorska pomagają walczyć z nadciśnieniem, jak również zawierają składniki, które pomagają utrzymać właściwe ciśnienie krwi.
Pierwszym krokiem na drodze zapobiegania nadciśnieniu jest stosowanie zdrowej diety. Wiele badań, takich jak to prowadzone w ramach programu PRECIMED wskazuje na związek pomiędzy spożywaniem polifenoli (głównego źródła antyoksydantów) i mniejszą podatnością zachorowania na nadciśnienie. Dieta śródziemnomorska jest bogata w polifenole. Zawierają je: warzywa, oliwa z oliwek, orzechy, herbata, czerwone wino i owoce.
Podstawowe znaczenie ma różnorodność spożywanych produktów. Należy pamiętać o tym, że produkty powinny być świeże, ze szczególnym uwzględnieniem sezonowości; i w jak najmniejszym stopniu przetworzone. Produkty należy dobierać ze względu na ich wartości odżywcze i w ten sposób wzmacniać efekty stosowanej przez nas diety.
Korzyści ze stosowania oliwy z oliwek
Oliwa z oliwek Extra Virgin (EVOO) zawiera dużą ilość polifenoli (100-600 mg/kg) co ma bardzo duży wpływ na jej wartości odżywcze i zdrowotne. Na poziom polifenoli w oliwie ma wpływ wiele czynników: miejsce, stopień dojrzałości owoców, technologia produkcji i inne. Podczas procesu rafinacji polifenole są z oliwy usuwane. Dlatego tak ważne jest, żeby stosować oliwę Extra Virgin.
Spożywanie oliwy Extra Virgin o dużej zawartości polifenoli wzmacnia układ immunologiczny dzięki ich przeciwutleniającym i przeciwzapalnym właściwościom. Owoce i warzywa, orzechy, ziarna i oliwa z oliwek stanowią niezbędne składniki zdrowej diety i są doskonałym źródłem zdrowych tłuszczy, proteiny, naturalnych przeciwutleniaczy i włókna.
Ograniczenie ilości czerwonego mięsa i zastąpienie go rybami i warzywami także jest zalecane. Jajka ( nie częściej niż 4 razy w tygodniu) i posiłki o dużej zawartości cukru i tłuszczu powinny być spożywane w niewielkich porcjach i najlepiej tylko od czasu do czasu.
Polifenole i PREDIMED
Badania przeprowadzone w ramach programu PREDIMED dotyczyły wpływu polifenoli na ciśnienie krwi u 263 mężczyzn i 325 kobiet w wieku pomiędzy 55 a 80 rokiem życia. Wszyscy badani znajdowali się w grupie podwyższonego ryzyka w kontekście chorób układu krążenia. Wyniki badań wskazały, że u osób z wysokim poziomem polifenoli ryzyko zachorowania na nadciśnienie zmniejsza się o 36% w porównaniu do osób z niskim poziomem polifenoli.
Inne studia, także związane z programem PREDIMED, w których wzięło udział 1 139 osób w znacznym stopniu zagrożonych chorobami układu krążenia dotyczyło stosowania różnych wariantów diety śródziemnomorskiej: jeden z nich dotyczył diety wspomaganej dużą ilości oliwy Extra Virgin; drugi diety wspomaganej orzechami.
Efekty były jednoznaczne. W obu przypadkach – zarówno w diecie wspomaganej oliwą jak i diecie wspomaganej orzechami u badanych nastąpił wyraźny wzrost poziomu polifenoli w organizmach. Dzięki temu u wszystkich nastąpiła znaczna poprawa jeśli chodzi o ciśnienie krwi.
Wyniki badań przeprowadzonych w ramach programu PREDIMED potwierdziły, że dieta bogata w polifenole (taka jak śródziemnomorska, zwłaszcza wspomagana oliwą z oliwek Extra Virgin i orzechami) może być kluczowym sojusznikiem w zapobieganiu i leczeniu nadciśnienia.

