Oliwa z oliwek, energia w butelce

Tłuszcze mają zasadnicze znaczenie dla właściwego funkcjonowania naszego organizmu. To one stanowią podstawowe źródło energii i są ważne dla zdrowia. Właśnie dlatego tak istotne jest, abyśmy wybierali je dobrze.
Energia jest nam niezbędna do życia, do wszystkich naszych codziennych aktywności: do ruchu, do myślenia, do tego, żeby nasze wewnętrzne procesy przebiegały właściwie, żeby nasze ciało mogło pracować. Najważniejszymi źródłami energii dla ciała są: węglowodany, proteiny i tłuszcze.
Niemniej jednak przejawiamy skłonność do ograniczania ilości spożywanych tłuszczów, w myśl zasady, że tłuszcze “nas pogrubiają” i to jest uzasadniony i ciekawy punkt widzenia. Prawdą jest bowiem, że w przypadku spożywania protein i węglowodanów ilość wchłanianych przez nas kalorii jest mniejsza niż w przypadku tłuszczów. Spożywając te pierwsze wchłaniamy 4 kcal na gram, a w przypadku tłuszczów współczynnik ten wynosi 9.kcal na gram. Prawdę jest także, że tłuszcze są przez organizm spalane wolniej. Niemniej jednak w tej kwestii, jak we wszystkich innych trzeba wlaściwie wyważyć opinię i dopiero po nabraniu wiedzy i odpowiednich informacji, podejmować właściwe decyzje.
Spożywanie 30-40 gram oliwy dziennie nie tylko nie przyprawi nas o zbędne kilogramy, ale dostarczy odpowiedniej ilości energii. Jest tak dlatego, ponieważ oliwa z oliwek należy do tłuszczów jednonienasyconych (które są najzdrowsze!). Co więcej, poza tym, że oliwa z oliwek dostarcza nam zdrowej energii ma jescze wiele innych zalet: redukuje poziom złego cholesterolu, ma właściwości antyutleniające, doskonale wpływa na nasz układ krwionośny i jest bogatym źródłem witaminy E, która dobrze rozpuszcza się w tłuszczach, zresztą podobnie jak witaminy: A,D i K.
W przypadku zrównoważonej diety energia powinna być dostarczana do organizmu w postaci: 50-55% węglowodanów (mniej niż 10% cukrów), 15- 20% protein i 25-30% tłuszczów. Co do tłuszczów, zaleca się, aby dieta zawierała nie więcej niż 7% tłuszczów nasyconych, 7-10% tłuszczów wielonienasyconych, 15 % jednonnienasyconych i mniej niż 1% tłuszczów trans. Trzeba pamiętać o tych proporcjach i nie zapominać jak istotne dla naszego organizmu są tłuszcze – zwłaszcza tłuszcze jednonienasycone, do których zalicza się oliwa z oliwek. Dopiero ta wiedza pozwala stworzyć zrównoważoną dietę w oparciu o zróżnicowane źródła energii.

