Kuchnia śródziemnomorska, Zdrowe odświętne menu

Odświętne dania nie muszą być wcale „ciężkie” i niezdrowe. Kuchnia śródziemnomorska, tak bogata w smaki i różnorodna, jest rewelacyjna zarówno pod względem smaku jak i pod względem zdrowia. Na co dzień i od święta.
Pasta z trzech serów i orzechów, zasmażany makaron z małżami i łososiem, ciasteczka jabłkowe z rodzynkami na deser. To nasze propozycja na proste i zdrowe menu, w którym znajdziecie zarówno coś z darów morza, z darów Ziemi i oczywiście coś ze słodkości.
Jeśli chodzi o pastę (nie mylić z makaronem) proponujemy użycie zagęszczonego mleka zamiast śmietanki. Dzięki temu danie jest mniej tłuste. W przypadku zasmażanego makaronu z małżami odradzamy używanie dodatkowych, „ciężkich” sosów. Jeśli chodzi o deser posłużyliśmy się popularnym przepisem na tradycyjny strudel jabłkowy, pamiętając o tym, żeby nasz deser był „lżejszy” i zawierał mniej kalorii.
Starter: Pasta z trzech serów I orzechów.
* 180 gram sera wędzonego
* 180 gram sera pleśniowego
* 200 gram serka topionego (do rozsmarowania)
* 30 gram orzechów
* 160 gram zagęszczonego mleka.
Usuń skórkę serów i pokrój je na małe kawałeczki. Dodaj wszystkie składniki i umieść je w mikserze. Miksuj aż do otrzymania jednolitej konsystencji. Możesz dodać odrobinę gałki muszkatołowej i pieprzu. Można zastąpić ser wędzony innym rodzajem sera, albo użyć mieszanki. Aby orzechy nabrały dodatkowego smaku możesz podgrzać je przed użyciem w piekarniku przez około 8 min.
Danie główne: Makaron z małżami i wędzonym łososiem
* 500 gram makaronu (spaghetti)
* 250 gram małży
* 200 gram wędzonego łososia pokrojonego w plastry
* ½ szklanki białego wina
* 4 ząbki czosnku, obranego i pokrojonego w plasterki
* Pół cebuli
* Oliwa z oliwek Extra Virgin Borges
* Pietruszka
Ugotuj makaron. Odcedź go dokładnie, dodaj odrobinę oliwy z oliwek Extra Virgin i odstaw na bok. Rozprowadź po dnie rondelka lub patelni oliwę z oliwek i podsmaż czosnek i pokrojoną cebulę. Kiedy cebula zacznie nabierać barwy brązowej dorzuć małże, dolej wino i posyp solą i pieprzem. Trzymaj na dużym ogniu przez 5 minut. Na koniec dodaj makaron i wędzonego łososia. Kiedy podsmażysz już makaron i łososia ostrożnie zdejmij danie z patelni (lub rondelka) i posyp je posiekaną pietruszką,
Deser: Zawilce z jabłuszkami i rodzynkami
* 3 jabłka
* 4 porcje domowego ciasta
* 20 gram masła
* 60 gram rodzynek
Obierz jabłka i pokrój je w kawałeczki. Wrzuć je do rondelka, dodaj masła i poczekaj aż zmiękną. Dodaj rodzynki i podgrzewaj przez 5 minut. Zdejmij rondelek z palnika i odstaw. Rozprowadź ciasto i umieść w środku przygotowaną wcześniej miksturę. Zagnij ciasto, by uformować zgrabne cienkie ciasteczka. Umieść je w torebkach do pieczenia, wsadź do blachy i umieść w piekarniku. Nastaw temperaturę na 190 stopni. Po około 8 minutach ciastka będą gotowe.

