KTÓRĄ OLIWĘ NALEŻY WYBRAĆ

Co do tego, że oliwa jest skarbem dla naszej kuchni nie podlega wątpliwości; jest naturalnym antyutleniaczem, zapobiega chorobom układu krążenia i pomaga w utrzymywaniu odpowiedniego poziomu „dobrego” cholesterolu. Ale jak to jest dokładnie z różnymi rodzajami oliwy z oliwek. Co mają w sobie takiego wyjątkowego? Jakie jest zastosowanie zapachowych rodzajów oliw. Czy ma to znaczenie, czy ich specyfika jest pochodzenia organicznego czy nie? To ważne pytania. Postaramy się w kilku słowach na nie odpowiedzieć.
Postawiliśmy się w Waszej sytuacji: właśnie weszliśmy do supermarketu i zastanawiamy się, którą oliwę wybrać. W tym momencie pojawiają się dwie podstawowe kwestie: pierwsza – do czego chcesz jej użyć, a po drugie jakie właściwości oliwy są dla Ciebie najważniejsze. Kiedy już odpowiesz sobie na te pytania wszystko stanie się prostsze. Ale bez względu na to jaką podejmiesz decyzję, zabierzesz ze sobą klejnot śródziemnomorskiej diety. Upewnij się tylko, że jest to Borges Extra Virgin.
Zależy Ci na łagodnej oliwie… wybierz gatunek Arbequina. Delikatny migdałowy akcent z nutką zielonych jabłek doskonale pasują do owoców morza i ryb. Możesz jej także użyć do deserów w sytuacji, gdy nie jesteś pewien, której oliwy z oliwek użyć. [FRUITY]
Zależy Ci na oliwie owocowej… wybierz gatunek Hojiblanca. W tym wypadku mówimy o oliwie z osobowością, która jest jednocześnie słodka i owocowa, lecz ze sporą dawką charakterystycznej goryczki. Oliwa ta ma tendencję do dominowania smaku przygotowywanych potraw, więc warto pamiętać o równoważeniu jej wpływu przez inne składniki. Na przykład podczas przygotowywania gazpacho. [HARMONY]
Zależy Ci na oliwie…o o bardzo zdecydowanym smaku. Jeśli zależy Ci na oliwie, która ma bardzo intensywny smak wybierz gatunek Picual. To oliwa o naprawdę zdecydowanym charakterze – świetna, gdy szukasz naprawdę intensywnych doznań smakowych. Vinegrette? Jak najbardziej. Jako dodatek do sosów i serów. Dodak odrobinę i odkryj świat zupełnie nowych doznań. [CHARAKTER]
Jeśli zależy Ci na oliwie przyjaznej dla środowiska… wybierz oliwę ekologiczną. Taka oliwa jest wytwarzana z oliwek, przy których uprawie nie stosuje się chemicznych nawozów. Dzięki temu gleba nie jest narażona na działanie toksycznych substancji, a Ty możesz się cieszyć najlepszej jakości oliwą z ekologicznych upraw. [ORGANIC/EKOLOGICZNA]
Zależy Ci na oliwie innego rodzaju…. wybierz oliwę z gatunków smakowych. Wszystkim nam zdarzają się takie sytuacje, w których chcemy zaskoczyć naszych gości i zrobić na nich wrażenie. Z całą pewnością możemy je zrobić podając im potrawy z oliwą smakową. Te gatunki oliw wnoszą do potraw wyraźne akcenty: czosnku, bazylii, cytryny czy imbiru. Mając ten typ oliwy w swojej kuchni masz prawdziwego asa w rękawie na specjale okazje. Czy kiedyś pomyślałeś o tym, aby do przygotowywanego przez Ciebie risotto dodać odrobinę oliwy pieprzowej? [AROMATIC]

