Jak zorganizować w domu festiwal żywności

A dlaczego nie przygotować czegoś zupełnie nowego na następne domowe przyjęcie? Każdy z nas ma swoje ulubione „gwiazdorskie” dania, które chętnie serwuje gościom, aby zrobić na nich świetne wrażenie. Niedawno radziliśmy Wam jak przygotować w domu przyjęcie meksykańskie, dziś służymy radą w kwestii zorganizowania w domu ulicznego festiwalu żywności. Po prostu zorganizuj jednorazową zastawę stołową i wprowadź w życie następujące pomysły:
Wschodni akcent
Krewetki królewskie i kluski sojowe? Kieruj się wskazówkami zawartymi na opakowaniu klusek. Podsmaż trochę posiekanego czosnku, chilli i pieprzu cayenne. Dodaj obrane krewetki królewskie, a następnie, po trzech minutach, kluski. Wymieszaj wszystko dokładnie i dodaj trochę świeżej kolendry, posiekanych orzeszków ziemnych oraz łyżkę sojowego vinegretu. Podrzuć wszystko na patelni i podawaj do stołu.
Hot dog – zrób go sam
Jeśli masz w planach zorganizować przyjęcie na świeżym powietrzu – ugotuj parówki i podgrzej bułki, pozwól swoim gościom przygotować hot dogi z takimi dodatkami, na jakie mają ochotę. Wszystko czego potrzebujesz to frankfurterki, bułki, podsmażana cebula, starta mozzarella i różnego rodzaju sosy. Na pewno nie będzie się można oprzeć się tym hot-dogom!
Kolorowe rożki
Cebulowe i kalmarowe krążki, czipsy, pokrojony w paski bakłażan, paluszki z kurczaka, surowe warzywa… te i podobne rzeczy mogą doskonale posłużyć Ci do zrobienia wspaniałych rożków, którymi poczęstujesz gości. Wymienione wcześniej składniki możesz wcześniej do smaku zanużyć w różnego rodzaju sosach: na przykład w miodzie, musztardzie, vinegrete, sosie barbecue, majonezie z limonką, kremach balsamicznych lub w innego rodzaju płynnych dodatkach, wiele z nich znajdziesz na naszych stronach.
Meksykańskie lindo
Prawdziwy uliczny festiwal jedzeniowy nie może obyć się bez sprawdzonych, tradycyjnych akcentów. Możesz na przykład sięgnąć po dobrze znaną, przepyszną wieprzowinę pieczoną na wolnym ogniu – cochinita pibil. Zresztą istnieją też wegetariańska i lżejsza wersje tej potrawy, na przykład z serkiem topionym, podsmażanymi warzywami i odrobiną musztardowego vinegrette.
A na deser placuszki churros z czekoladą!
Mąka, woda, oliwa z oliwek, szczypta soli i cukru: to wszystko, czego potrzebujesz, żeby zrobić pyszne paluszki z warstwką cukru, które stały się prawdziwym światowym hitem i podbiły serca mieszkańców od Londynu do Chin. Nie ma nic łatwiejszego do zrobienia, ale ważne jest, żeby nie przesadzić. Paluszki należy podawać w małych porcjach na talerzykach, którym powinny towarzyszyć miseczki wypełnione płynną czekoladą, w której można je zanurzać.

