Jak zamrażać warzywa i nie tracić ich zdrowotnych właściwości

Często obawiamy się zamrażać warzywa, choć, w gruncie rzeczy są to obawy zupełnie nieuzasadnione. Nie ma nic lepszego niż kupowanie świeżych warzyw w sezonie, kiedy są najlepsze i zamrażanie ich we właściwy sposób, taki przy którym nie tracą tego, co mają w sobie najlepsze.
Pierwsza rzecz jaką musicie zrobić, to jak najstaranniej je obejrzeć i usunąć wszystkie części, które uległy uszkodzeniu. Następnie należy przegotować warzywa w wodzie z dodatkiem soku z cytryny, a później zanurzyć je w zimnej wodzie. Z kolei trzeba je wysuszyć i wsadzić do torebek lub pojemników, zamknąć je szczelnie i umieścić w lodówce. Warto opisać opakowania. Mrożone w ten sposób warzywa można przechowywać bezpiecznie aż do 3 miesięcy.
Chociaż są osoby, które mrożą wszystkie rodzaje warzyw, my ze swej strony nie rekomendujemy mrożenia marchewek, ziemniaków, dyni, cukinii, pora, ogórków i bakłażanów. Te warzywa można mrozić w postaci puree po ugotowaniu.

