Jak w prosty (ale skuteczny) sposób przygotować uroczysty posiłek

Oblewasz się zimnym potem na myśl o tym, że masz przygotować w domu uroczysty posiłek i w żaden sposób nie możesz wpaść na pomysł jak udekorować stół? Zachowaj spokój i posłuchaj kilku dobrych rad. Na pewno wszystko będzie dobrze!
1. Najpierw pomyśl o dekoracji stołu. Biały obrus i serwetki z całą pewnością dodadzą uroczystego akcentu, jakże odmiennego od codzienności. Pamiętaj, że zastawa powinna być stylowa, a jasne kolory sprawdzają się najlepiej i zawsze dodają klasy.
2. Użyj podstawek, ten dekoracyjny element zastawy zawsze dobrze robi przy uroczystych okazjach. Najlepiej jeśli zdecydujesz się na to, żeby podstawki były w złotym lub srebrnym kolorze. Pozostałe elementy zastawy powinny być zawsze białe. Czyste i eleganckie potęgują odświętny nastrój. Jeśli do tego na każdym talerzu położysz laskę cynamonu obwiązaną kolorową kokardką albo przystroisz talerz płatkami róż przekonasz się, że efekt będzie murowany.
3. Świece nigdy nie zaszkodzą. Swym światłem dodają tajemniczości, intymności i blasku wieczorowi. Zdecydowanie zalecamy tonację w odcieniach złota i brązu. Jeśli myślicie o ustawieniu dekoracji w centralnym punkcie stołu nie zapomnijcie o tym, że musi ona harmonizować z innymi elementami wystroju.
4. Bakalie, takie jak orzechy włoskie lub laskowe, migdały, czy suszone owoce także mogą stanowić doskonały element dekoracji stołu. Wymieszaj je ustaw na stole w dużej stylowej paterze lub misce, na przykład w centralnym miejscu stołu.
5. Także chleb może stanowić doskonały element dekoracyjny na odświętnym stole. Cienko pokrojone długie kromki chrupiącego pieczywa różnego rodzaju ( chleb z oliwkami, chleb z rodzynkami chleb z orzechami) nakładające się na siebie mogą na talerzu wyglądać naprawdę wspaniale!

