Jak używać oliwy do ponownego smażenia bez szkody dla zdrowia

Co powinieneś robić, jeśli ze względu na oszczędności, chcesz użyć do smażenia tej samej oliwy i czuć się bezpiecznie?
Zasada 1: Używaj tylko oliwy z oliwek, która jest bardziej odporna na temperaturę.
Zasada 2: Nigdy nie mieszaj oliwy z innymi tłuszczami (np. olejem słonecznikowym), ponieważ przy spalaniu wydzielają się nieprzyjemne i toksyczne substancje.
Zasada 3: Nie stosuj zbyt wysokich temperatur i nie przegrzewaj oliwy. Zbyt wysoka temperatura także sprzyja wydzielaniu się niezdrowych substancji.
Zasada 4: Upewnij się, że potrawa przez Ciebie przygotowywana nie jest wilgotna, ponieważ woda również wpływa negatywnie na oliwę.
Zasada 5: Przed każdym smażeniem przefiltruj oliwę, której chcesz używać, ponieważ pozostałości z poprzedniego smażenia wpływają na utlenianie się oliwy i przyczyniają się do jej rozkładu.
Zasada 6: Obserwuj jak wygląda oliwa, której używasz. To Ci pomoże zauważyć w jakim jest stanie. Jeśli uznasz, że stała się zbyt ciemna lub wodnista przestań jej używać.
I pamiętaj: Nie radzimy używać tej samej oliwy do smażenia więcej niż 3-4 razy.

