JAK STRACIĆ NA WADZE I SOBIE NIE ZASZKODZIĆ

Gdy zastanawiamy się nad sposobami, które pozwolą nam stracić zbędne kilogramy, łatwo ulec pokuie sięgnięcia po wysokoproteinową dietę, która powoduje dysocjację i nie jest zbilansowana. Pociągają nas szybkie efekty podobnego rozwiązania, ponieważ rezultaty jej stosowania są widoczne niemal natychmiast. Niemniej jednak, warto wiedzieć, że wyniko badań potwierdzają, że w około 80% procent przypadków osoby, które ją stosują powracają w końcu do swojej wagi sprzed rozpoczęcia kuracji.
Najlepsza dieta zakłada, że można jeść wszystko. Takiego podejścia broni, specjalizująca się w zdrowej żywności, Marta Goraulet, doktor farmacji, naukowiec z Instytutu Zdrowia przy Uniwersytecie Harvarda i jednocześnie profesor psychologii i psychologicznych uwarunkowań dotyczących zdrowego odżywiania na Uniwersytecie w Murcji. Marta Garaulet jest zdecydowaną zwolenniczką stosowania diety śródziemnomorskiej. Według niej to najlepszy sposób, aby w zdrowy, harmonijny i trwały sposób pozbyć się zbędnych kilogramów. I chociaż efekty stosowania tej diety nie są natychmiastowe i spektakularne od samego początku, to w dłuższym okresie czasu okazuje się, że to właśnie dieta śródziemnomorska przynosi najlepsze efekty, i że jedzenie wszystkiego nie tylko stanowi czynnik komplementarny , ale jest wręcz konieczne do tego, żeby skutecznie i na dłużej stracić na wadze!
Tajemnica kryje się w proporcjach, podstawą takiej diety jest spożywanie strączakowych, zbóż, makaronów, pieczywa lub ryżu uzupełnionych owoców i warzyw, i oczywiście dodatkie, oliwy z oliwek Extra Virgin, która zawiera dużo witaminy E, beta karotenu i jednonasyconych kwasów tłuszczowych, będąc źródłem zdrowych tłuszczów, które muszą się znaleźć w każdej zdrowej diecie. Nawet jeśli naszym podstawowym celem jest zrzucenie zbędnych kilogramów.
Makaron, ryż, zboża i rośliny strączkowe są istotną grupą produktów ze względu na to, że zawierają dużą ilość węglowodanów, które dostarczją koniecznej energii, koniecznej do prawidłowego funkcjonowania ciała i umysłu i powodują przyjemne poczucie sytości. W śródziemnomorskiej piramidzie żywieniowej produkty te stanowią jej podstawę, na wyższych pozoomach dochodzą orzechy, oliwki, zioła i przyprawy, ziarna, czosnek i cebula, których spożywanie zaleca się każdego dnia.
Marta Garaulet zaleca przynajmniej trzy razy w tygodniu przygotowywać główne posiłki w oparciu o podstawowe elementy kuchni śródziemnomorskiej: ziarna, warzywa i owoce. Jako najlepsze źródło protein poleca przygotowywać posiłki, w których nie zabraknie mięsa, ryb lub jajek.
Co więcej zwraca także uwagę na zwyczaje związane z kulturą jedzenia. Zalicza do nich opracowanie rozsądnego jadłospisu, spożywanie głównego posiłku i w miarę możliwości przesypiania co najmniej osiem godzin dziennie. Czasami ze względu szybki rytm naszego życia niektóre z tych rozwiązań trudno nam będzie wprowadzić, ale naprawdę warto spróbować, ponieważ mogą one nam naprawdę pomóc w walce z nadprogramowymi kilogramami.

