Dobra rada: Jak przechowywać makaron i orzeszki

Jeśli chcesz zapewnić orzeszkom idealne warunki na dłużej, przechowuj je w szklanym, metalowym lub plastykowym pojemniku. Dzięki temu będziesz miał pewność, że zachowają świeżość i swoje właściwości. Nie zapomnij o tym, żeby pojemnik szczelnie zamykać i trzymać w chlodnym, suchym i zacienionym miejscu.
Gdyby jednak tak się zdarzyło, że zapomnisz o powyższej poradzie mamy dla Ciebie dobry sposób na “rewitalizację” wyłuskanych migadałów czy orzechów laskowych (pod warunkiem, że nie są solone lub przyprawione w inny sposób). Należy je po prostu umieścić na noc w w szklance z wodą. Dzieki temu nabiorą odpowiednią ilość wody, a następnego dnia będę w sam raz delikatne i kruche.
Podobnie jak orzechom także makaronowi możemy “przedłużyć życie”. Żeby cieszyć się jego wszystkimi zaletami należy po otwarciu opakowania przechowywać pozostały makaron w szczelnie zamkniętym pojemniku (na przykład szklanym z hermetycznym zamknięciem). Pojemnik zawsze powinien znajdować się w chłodnym miejscu z dala od źródła światła. (Idealny będzie kredens).

