Jak i kiedy odcedzać makaron

Jakże często zdarza się, że idealnie ugotujemy makaron, a poźniej zniweczymy wszystkie nasze wysiłki w ostatniej chwili, ponieważ nie odcedzimy go we właściwy sposób. Odcedzanie jest jedną z wielu ważnych umiejętności, których trzeba się nauczyć, chcąc przygotować danie na bazie makaronu.
Po pierwsze należy odcedzić makaron dokładnie w tym momencie, kiedy jest gotowany dokładnie w takim stopniu, o jaki nam chodzi. I nie należy po prostu zdejmować go z palnika. Makaron powinien jeszcze zmięknąć w cieplej wodzie. Jeśli chodzi o długie rodzaje makaronu nie powinniśmy używać durszlaka. Specjalna łyżka z dziurkami pozwoli odcedzić makaron w mniejszych porcjach. I tak należy to robić. Oczywiście nie można pozwolić, żeby ugotowany makaron pozostał w wodzie zbyt długo, bo w tym wypadku rozmięknie. Kilka minut i kilka energicznych ruchów będzie w sam raz.

