DIETA ŚRÓDZIEMNOMORSA POMAGA W CHOROBACH UKŁADU KRĄŻENIA

Analiza wyników badań trzech grup osób przeprowadzonych w ramach projektu PREDIMED (Profilaktyka a dieta sródziemnomorska) â badania przeprowadzono na największej grupie badanych â dowiodły, że stosowanie diety śródziemnomorskiej uzupełnianej migdsłami, orzechami laskowymi i orzechami włoskimi oraz oliwą z oliwek extra virgin zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób krążenia o około 30%.
Co to są choroby układu krążenia?
Choroby układu krążenia to najczęstsza przyczyna zgonów na świecie. Zarówno wśród mężczyzn jak i wśród kobiet. Choroby układu krążenia to grupa schorzeń związana z niedoczynnością serca i naczyń krwionośnych, a wśród nich:
* Choroba naczyń wieńcowych â związana z niedoczynnością naczyń doprowadzających krew do mięśnia sercowego.
* Choroba naczyń mózgowych â związana z niedoczynnością naczyń doprowadzających krew do mózgu.
* Choroba arterii tętniczych â związana z niedoczynnością naczyń doprowadzających krew do rąk i nóg.
* Wrodzona choroba serca â związana z nieprawidłowościami budowy serca występującymi od urodzenia.
* Choroba zastawek na tle reumatycznym â uszkodzenie mięśnia sercowego i zastawek związana z permanentnym zapaleniem stawów.
* Zakrzepica lub zatory tętnic â choroba związana z pojawianiem się zakrzepów w nogach, które mogą się przemieścić do płuc lub serca.
* Zawał lub wylew â nagłe przypadki zablokowania naczyń doprowadzających krew do serca lub mózgu.
JAK WALCZYĆ Z CHOROBAMI UKŁADU KRĄŻENIA
Większości chorób układu krążenia można zapobiegać zmieniając swoje zwyczaje i przyzwyczajenia: rzucając palenie, rezygnując z niezdrowych posiłków, uprawiając sport, zapobiegając otyłości czy nadciśnieniu. Wyniki badań przeprowadzonych w ramach programu PREDIMED jednoznacznie potwierdzają, że stosowanie diety śródziemnomorskiej wzbogaconej o orzechy i oliwę z oliwek extra Vergi zmniejszają ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia o 30%.
Badania przeprowadzone na grupie 7. 000 osób w wieku powyżej 55 lat. Wszystkie poddane badaniom osoby należały do grupy ryzyka, jeśli chodzi o choroby układu krążenia, ale do czasu badań nie wystąpiły u nich objawy chorób. Uczestnicy zostali losowo podzieleni na trzy grupy: pierwsza grupa stosowała dietę śródziemnomorską z dodatkiem oliwy z oliwek â q litr tygodniowo: druga grupa stosowała dietę uzupełnioną orzechami â 30 gram orzechow włokich lub migdałów dziennie; trzecia grupa stosowała dietę o niskiej zawartości tłuszczu. Uczestnicy uczestniczyli także w warsztatach dotyczących zastosowanej przez nich diety i mogli ją dodatkowo wspomagać oliwą extra Vergi, orzechami laskowymi lub włoskimi.
Obserwacje przeprowadzone w okresie pięciu lat wykazały, że u 288 uczestników pojawiły się poważne objawy chorób wieńcowych, w tym u 96 osób stosujących dietę śródziemnomorską z dodatkiem oliwy, u 83 osó stosujących dietę uzupełnianą orzechami, i u 109 osób na diecie o niskiej zawartości tłuszczu. Ryzyko wystąpienia chorób wieńcowych u osób stosujących dietę śródziemnomorską uzupełnianą orzechami było mniejsze o 30%, a u osób stosujących dietę śródziemnomorską z dodatkiem oliwy o 28% w porównaniu z osobami na diecie o niskiej zawartości tłuszczu.
Wyniki powyższych badan opublikowano na łamach New England Journal of Medicine.
Dieta śródziemnomorska znalazła sie na Liście Światowego Dziedzictwa Kulturowego UNESCO.
Dieta śródziemnomorska jest â bez dwóch zdań – jednym z naszych cywilizacyjnych osiągnięć. W 2010 została wpisana na Listę UNESCO za zasługi w krzewieniu zdrowia na świecie.
Dietę śródziemnomorską charakteryzuje duża ilość oliwy z oliwek, warzyw, roślin strączkowych owoców i orzechów. A także odpowiednia ilość ryb, drobiu i niewielkie ilości wina. Nie znajdziemy w niej zbyt wiele produktów mlecznych, czerwonego mięsa, mięsa przetworzonego czy słodyczy.
Zalety diety śródziemnomorskiej znajdują odzwierciedlenie w mniejszym odsetku ryzyka śmierci w wyniku chorób układu krążenia wśród mieszkańców basenu Morza Śródziemnego w porównaniu na przykład do ludności północnej i wschodniej Europy i Stanów Zjednoczonych.

