Dieta śródziemnomorska pomaga zapobiegać zanikom pamięci

Po opublikowaniu wyników badań przeprowadzonych w ramach programu PREMID dowodzących, że dieta śródziemnomorska zmniejsza prawdopodobieństwa wystąpienia chorób wieńcowych przyszła pora na kolejne dobre wiadomości. Okazuje się bowiem, że badania przeprowadzone przez hiszpańskich naukowców dowiodły, że dieta śródziemnomorska doskonale wspomaga także pracę mózgu.
Konkluzje z tych badan zostały przedstawione na łamach Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry. Wynika z nich jednoznaczne, że dieta śródziemnomorska wzbogacona o oliwę z oliwek Extra Virgin u osób w zaawansowanym wieku spowalnia procesy starzenia się mózgu.
Z artykułu wynika, że w przeprowadzonych przez Miguela Ángel Martíneza z Departamentu Prewencji Medycznej i Publicznej Opieki Zdrowotnej Uniwersytetu w Nawarze wzięła udział grupa 522 osób w wieku 55-80 lat, wyselekcjonowanych z ogólnej liczby 17 000 osób, które brały udział w badaniach przeprowadzonych przez PREDIMED.
Ta mała grupa kontrolna przeszła kilka testów w celu oceny umiejętności myślenia i oznak spadku funkcji poznawczych, w tym mini testy psychiczne oraz test rysowania zegara, aby ocenić ich pamięć, orientacje, myślenie abstrakcyjne i zdolność koncentracji.
Obserwacje przeprowadzone w przeciągu 6 ½ roku jednoznacznie dowiodły, że u osób które stosowały dietę śródziemnomorską uzupełnianą oliwą z oliwek lub orzechami procesy ograniczania zdolności poznawczych i demencji postępowały znacznie wolniej. U tych osób zdolności intelektualne i funkcjonalne były znacznie wyższe niż u osób, które nie stosowały tej diety.
Najważniejsze są polifonele.
To pierwsze przeprowadzone na ta szeroką skalę badania na reprezentatywnej grupie osób, które wykazały pozytywne działanie diety śródziemnomorskiej na działanie mózgu.
W trakcie badań wykazano jednoznacznie, że spożycie oliwy z oliwek Extra Virgin znacząco poprawiało wyniki testów pamięciowych. Według Martineza ma to związek z faktem, że oliwa z oliwek pomaga usuwać mózgu beta-amoloidowe proteiny, które także odgrywają swoją rolę w rozwoju choroby Alzheimera.
Co więcej jedzenie orzechów znacząco poprawia pamięć, a umiarkowane ilości wina pozwalają utrzymać równowagę funkcji poznawczych.
Wszystkie te produkty są bogate w polifenole, niezwykle aktywne molekuły o działaniu antyutleniającym
Do produktów bogatych w polifenole należą:
* Nasiona i warzywa takie jak soczewica, groch i soja, które oprócz polifenoli zawierają flawonidy.
* Herbata i kawa zawierają katechiny
* Czerwone i purpurowe owoce i warzywa takie jak buraki czy bakłażany zawierają m.in kalcyferol. Podobnie jak truskawki, poziomki, granaty czy żurawina.
* Pomidory, cebula, czosnek i papryka zawierają kwercetynę i mirycetynę.
* Podobnie jak gryka i inne pełnoziarniste zboża oraz orzechy i nasiona.
* Czekolada, kakao, piwo i oliwa z oliwek zawierają także wiele innych polifenoli o właściwościach przeciwutleniających: w tym – taninę i galo katechiny.
Jak widać dieta śródziemnomorska (dzięki produktom bogatym w polifenole) w znaczący sposób poprawia zdolności umysłowe osób w starszym wieku.

