Dekonstrukcja carbonary

Czy wiecie, że carbonara niej jest tylko zwykłym sosem, ale może pełnić rolę przyprawy? Wszystkie sekrety carbonary odkryła w swojej słynnej książce Il talismano della felicità Ada Boni. Książka ta uchodzi za encyklopedię włoskiej kuchni. Według Ady Boni zrobiona z jajek, parmezanu, masła, bekonu, wytrawnego białego wina i soli – carbonara jest najważniejszym składnikiem wielu dań. Autorka radzi, aby wszystkie dania alla carbonara rozpoczynać od przygotowania samej carbonary.
Jak można było zauważyć w przepisie Ady Boni nie ma śmietany. Oczywiście wszyscy mają swoje własne sposoby przygotowywania różnych rzeczy. Na przykład w wielu różnych regionach Włoch w przepisach na carbonarę pewne składniki znikają, podczas gdy pojawiają się inne. Tak czy inaczej autorka twierdzi, że carbonara idealnie komponuje się z makaronem jajecznym i spaghetti.
Najstarszy zachowany i pochodzący z Rzymu zachowany przepis na carbonarę nie uwzględniał bekonu i śmietany. To o tyle zaskakujące, bo w powszechnej świadomości właśnie te dwa składniki przychodzą w pierwszym rzędzie do głowy, gdy się myśli o carbonarze. Każda pani w różnych regionach Włoch ma swój własny, indywidualny sposób robienia carbonary. I nie ma sposobów złych lub dobrych. Na tym w dużej części polega radość gotowania.
Są tacy, którzy stosują bekon; inni dodają czosnek; jeszcze inni rezygnują z wina; są tacy, którzy uwielbiają dodawać masło; niektórzy smażą bekon na oliwie z oliwek z odrobiną śmietanki, boczek można wcześniej posiekać albo pokroić w plasterki. Dużo tych możliwości. Och dużo.
Historia carbonary otoczona jest mgiełką tajemnicy. (Karbonariusze to tajne stowarzyszenie bojowników kojarzonych z masonerią. Ukrywali się w szybach nieczynnych kopalni). Inni mówią, że carbonara stanowiła podstawowy posiłek górników ( etymologicznie rzecz biorąc karbonariusze to węglarze). Pojawiła się nawet sugestia, że wynaleziono ją w trakcie robienia podkopów pod miasto.
Legend dotyczących carbonary jest niemal tak wiele jak przykładów jej zastosowań. Pamiętajcie również o tym, że jeżeli będziecie mieli wątpliwości co do szczegółów składu waszej własnej carbonary zawsze możecie sięgnąć po któryś z produktów Borges. Wasza carbonara na pewno na tym skorzysta.

