Czy oliwa z oliwek Extra Virgin nadaje się do przyrządzania deserów? Oczywiście!

Prawda jest taka, że wiele deserów, które tak lubimy nie będzie tak smacznych jak sobie wyobrażamy, jeśli nie użyjemy do ich robienia oliwy z oliwek Extra Virgin. Co więcej przy robieniu wielu z nich oliwa z oliwek jest absolutnie podstawowym składnikiem na równi z jajkami i mąką i bez niej nie można sobie ich nawet wyobrazić.
Wystarczy, że przypomnicie sobie smak ulubionych słodyczy, pomyślicie chwilę I z całą pewnością dojdziecie do wniosku, że łakocie, które wspominacie najlepiej ze względu na ich smak były przygotowywane w oparciu o przepisy, w których ważną rolę odgrywała oliwa z oliwek. Tradycyjne i łatwe w przygotowaniu ciasteczka, czy zwykłe babeczki zawsze będą smakowały o wiele lepiej, jeśli do ich przygotowania użyjecie „płynnego złota” niż w przypadku, gdy użyjecie innego rodzaju tłuszczu.
Jedną z najprostszych w przygotowaniu “przekąską deserową” jest kanapka z czekoladą, solą i oliwą z oliwek Extra Virgin. Taka przekąska może równie dobrze być zjedzona na śniadanie albo na pikniku, tym bardziej, że składa się ze składników, których używamy na co dzień. Chleb – polecamy tostowy – ze względu na kruchość, – czekolada i zaskakujący akcent w postaci soli w kanapce na słodko, a do tego oliwa z oliwek Extra Virgin tworzą razem naprawdę rewelacyjną kompozycję smakową.
Innym łakociem o niekwestionowanej renomie, obecnym w każdej szanującej się hiszpańskiej książce kucharskiej jest “torrijas”. Torrijas to kromki chleba, które smażone są w dużej ilości oliwy z oliwek Extra Virgin. Wcześniej kromki są “kąpane” w mleku i zanurzane w jajku. Oczywiście nie ma takiej możliwości, żeby powstały “torrijas” bez oliwy z oliwek.
Babeczki to inny niezwykle popularny deser. Na południu Hiszpanii tradycyjnie babeczki przygotowuje się z oliwą z oliwek, dzięki czemu nabierają one wyjątkowego smaku i wyjątkowej miękkości. Naprawdę warto spróbować. Dodajcie do ciasta oliwy z oliwek, odrobinę anyżku i… sami się przekonacie.
Pamiętajcie, bez względu, jaki deser czy ciasto będziecie przygotowywać bardzo was zachęcamy do tego, żebyście zastępowali masło i inne tłuszcze oliwą z oliwek extra virgin, która jest nie tylko zdrowsza…, ale i zdecydowanie poprawia smak.

