ALERGIE I NIETOLERANCJE POKARMOWE

Pokarmy, które najczęściej powodują alergie, ułożone według częstotliwości występowania to: brzoskwinie, mleko, jaja, melon, krewetki, ryby, kiwi, banany, orzechy włoskie, arbuz, orzeszki ziemne, jabłka, pomidory i orzechy laskowe. U dzieci poniżej czwartego roku życia najczęściej stwierdza się reakcje alergiczne na mleko krowie, jaja i ryby. Działaniem zapobiegawczym jest nie tylko wyłączenie pokarmów zawierających alergeny z codziennej diety, ale również uważne czytanie etykiet produktów przed ich spożyciem.
Nietolerancje pokarmowe
Spowodowane są zmianami metabolicznymi, które utrudniają trawienie, przyswajanie i wykorzystanie substancji pokarmowych. Objawy mogą być zróżnicowane najczęściej to dyskomfort jelitowo – żołądkowy (wzdęcia, biegunka i kolka jelitowa), migreny oraz uczucie gorąca. Jednym z najbardziej znanych objawów jest nietolerancja laktozy, cukru obecnego w produktach mlecznych. Nietolerancja może objawiać się tymczasowo u dzieci poniżej drugiego roku życia. W przypadku tego schorzenia zalecana jest dieta polegająca na, w zależności od stopnia nietolerancji, wyeliminowaniu lub ograniczeniu produktów zawierających laktozę. Obecnie na rynku dostępne są wolne od laktozy krowie mleko oraz zamienniki wielu mlecznych artykułów, do produkcji których wykorzystuję się soję, owies, migdały, itp.
Alergie pokarmowe
Mają miejsce, gdy układ odpornościowy reaguje na działania określonych substancji (alergenów), które większość osób toleruje. Reakcję alergiczną można wywołać poprzez kontakt z pokarmem zwierającym alergen, np. poprzez bezpośrednie spożycie lub kontakt z drogami oddechowymi. Jedną z najczęściej występujących alergii pokarmowych jest celiakia, nietolerancja glutenu, który jest obecny: w zbożach, takich jak pszenica, jęczmień, żyto, owies. Osoby cierpiące na celiakie spożywając produkty zawierające gluten mogą doprowadzić do uszkodzenia błony śluzowej jelita cienkiego, co może spowodować biegunki oraz wzdęcia. Osoby cierpiące na to schorzenie muszą wykluczyć gluten z codziennej diety. W dzisiejszych czasach istnieje wiele produktów spożywczych przeznaczonych dla chorych na celiakię, wiele z nich wyprodukowano z ryżu i kukurydzy.
Inną często występującą alergią pokarmową, jest typowa dla dzieci, alergia na białko występujące w mleku krowim. Objawy kliniczne alergii na mleko są bardzo różnorodne, najczęściej występują zmiany skórne, w układzie oddechowym i pokarmowym. Jedynym sposobem na walkę z alergia jest eliminacja z diety mleka krowiego. Produkty spożywcze niezawierające mleka można nabyć w specjalistycznych sklepach z produktami dietetycznymi oraz w aptekach.
Wskazane jest, aby zwrócić szczególną uwagę na żywność z wysokim ryzykiem występowania substancji alergennych, takich jak ryby, jaja i zboża zawierające gluten i stopniowo wprowadzać je do codziennej diety.

