5 zdrowotnych powodów, żeby jeść suszone owoce

Suszone figi, daktyle, rodzynki, śliwki. Poza tym, że wyśmienicie smakują są i inne istotne powody, żeby włączyć je do swojej diety: są bogate w błonnik i zawierają więcej składników odżywczych niż świeże owoce i niewątpliwie są źródłem zdrowia. Oto ich odżywcze zalety:
1. W naturalny sposób oczyszczają organizm.
Suszone owoce zawierają sześć razy więcej błonnika niż świeże owoce (około 15 gram na 100 gram suszonego owocu) znakomicie stymulując trawienie i zapobiegając przykrym niespodziankom, takim jak zaparcia.
2. Energetyczne kapsułki
Zawarte w nich cukry stanowią wartościowe źródło kalorii, wspaniale pomagają w walce ze zmęczeniem i przyczyniają się do poprawy humoru. Sportowcy, dzieci i ciężarne kobiety znajdują w suszonych owocach idealnego sojusznika. A może jesteś na diecie odchudzającej? Zjedzenie garści suszonych owoców nie przeszkodzi Ci w osiągnięciu zamierzonego celu z tego prostego powodu, że chociaż suszone owoce zawierają sporo kalorii, to z drugiej strony charakteryzuje je wyjątkowa niska zawartość tłuszczu. 25 gram suszonych śliwek to 40 kcal, fig – 62 kalorie, daktyli – 75 kcal, rodzynek – 80 kcal.
3. Są bardzo, bardzo pożywne
Suszone owoce zawierają mnóstwo minerałów i witamin, za które Twój organizm Ci podziękuje, m.in: wapno, żelazo, magnez, potas, witaminę A (beta karoten) witaminy B1, B2, B3… . Biorąc to wszystko razem pomogą Ci wzmocnić kości, mięśnie, zniwelować poczucie zmęczenia i poprawią nastrój. To czego prawdopodobnie nie wiesz to fakt, że suszone owoce zawierają o wiele więcej – nawet do pięciu razy – substancji odżywczych niż świeże owoce. Jest tak dlatego, że podczas procesu suszenia wyparowuje woda, a substancje odżywcze pozostają w nich w maksymalnie skoncentrowanej formie. To proste!
4. Doskonałe dla serca i kości
Dzięki dużej ilości zawartego w nich potasu suszone owoce pomagają usunąć z organizmu nadmaar płynów i sodu, dobrze wpływają na mięśnie i mają szczególnie dobry wpływ na krwioobieg i kości. Wyniki badań jednoznacznie wskazują dobroczynny wpływ suszonych owoców na zdrowie kobiet po menopauzie, które szczególnie narażone są na osteoporozę. Dodatkowo warto wspomnieć, że w suszonych figach jest szczególnie dużo wapna.
5. Siła antyutleniaczy
Zawarte w suszonych owocach polifenole, karotenoidy oraz witaminy A i E skutecznie zapobiegają starzeniu się skóry i ciała. Nie ma lepszej kuracji przeciwzmarszczkowej niż spożywanie naturalnych antyutleniaczy!
A poza tym… są smaczne i łatwe w użyciu!
Można je stosować jako przekąskę między posiłkami, traktować jako deser czy składnik wielu pysznych przepisów. Suszone owoce mogą być smacznym i bardzo zdrowy elementem Twojej diety. I co ważne: mają wspaniałą właściwość, że doskonale się łączą z innymi składnikami. Suszone figi, drenowane daktyle i śliwki…. . Jeśli chcesz dodać charakteru swoje sałatce, albo przyrządzić kurczaka zamieniając go w coś naprawdę specjalnego, po prostu dodaj garść suszonych owoców!

