4 SPOSOBY, ABY TRZYMAĆ GŁODEK NA DYSTANS

Pizza, kanapki, hot dogi, chipsy. Jeśli to są pierwsze skojarzenia, które przychodzą Ci do głowy, jeśli Tobie, lub komuś z Twojego otoczenia (dzieciakom, znajomym, lub przyjaciołom) zaczyna z głodu burczeć w brzuszku – to ten post jest specjalnie dla Ciebie. Przedstawiamy cztery rewelacyjne pomysły na szybkie przekąski, które poleca Toni Monné, autor bestselerowych pozycji dotyczących snacków. Ze szczególnym uwzględnieniem dzieciaków!
Kruchutkie i chrupki z kurczaka
Zrób dzieciakom przyjemność i zrób im kruchutkie chrupki z kurczaka. Jak to zrobić? Umyj cztery piersi kurczaka i pokrój je na paseczki. Zanurz je w jajku posyp okruszkami pokruszonych chipsów. Włóż je do piecyka i poczekaj aż nabiorą złotej barwy. Podawaj z keczupem i majonezem!
Serowe hot dogi
Czy wiecie skąd pochodzi nazwa hot dog? Otóż w XIX wieku w Stanach Zjednoczonych niemieccy imigranci z wielkim sukcesem zaczęli sprzedawać na straganach ulicznych importowane kiełbaski. Nie wszystkim to się podobało i znaleźli się Amerykanie, którzy zaczęli sobie robić żarty na temat receptury, według której robiono te kiełbaski. Pojawiły się sugestie, że nie była to tylko wieprzowina… . Kiedy będziesz opowiadał dzieciakom tę historię umieść w specjalnie przygotowanych bułkach frankfurterki, dodaj na wierzch startego sera Emmental i włóż do piekarnika na około 10 minut. Dzieciaki będą patrzeć na hot dogi w zupełnie innym świetle!
Sajgonki z tuńczykiem i grzanki
Grzanki to absolutny przebój, jeśli chodzi o preferencje żywieniowe dzieciaków. Możemy je robić z szynką, serem, kiełbaską, masą czekoladową czy pate… . A co byście powiedzieli na małą modyfikację. Spróbujcie kupić chleb bez skórki, albo sami pozbawcie go skórki i rozsmarujcie na nim majonez, dodajcie trochę tuńczyka, ugotowanego na twardo jajka, korniszona i na koniec drylowane oliwki. Przekrójcie każdą kromkę na pół i połączcie je kładąc jedną na drugą tworząc cylindryczną formę. Zawińcie w folię i włóżcie do lodówki na około godzinę. Po godzinie można już je wyjąć z lodówki i podawać. Stańcie z boku i obserwujcie dzieciaki jak będą pałaszować.
Mali marsjanie lub brioszki w formie latających spodków
Brioszki to kolejne przysmaki, bez których nie można się w tych czasach obyć. Z całą pewnością pojawiają się i w waszej kuchni. Ich receptura z całą pewnością pochodzi z innego świata, bo dzieciaki nie tylko uwielbiają je jeść, ale przy okazji mają mnóstwo dobrej zabawy. Do rzeczy: Przekrójcie broszki na pół i rozsmarujcie trochę majonezu. Za pomocą szklanki wykrójcie okrągłe kształty z plastrów żółtego sera. Każdy serowy okrąg powinien być trochę większy od brioszek. Włóżcie ser do brioszek i dodajcie salami. Następnie zróbcie dwie dziurki w każdej broszce i włóżcie do nich po połówce przekrojonej, drylowanej oliwki. W ten sposób powstaną oczy. Na koniec obierzcie kilka marchewek. Pokrój je w kształt patyczków. Wetknijcie je na górze – w ten sposób powstaną antenki. A na dole zróbcie z nich podwozia do lądowania.

