4 proste przepisy do zrobienia z dziećmi

Wspólne przygotowywanie i jedzenie posiłków. To klucz do tego, żeby dzieciaki pokochały jedzenie, popróbowały wszystkiego i jadły zdrowo. Nie życzymy sobie żadnych kuchennych katastrof, niemniej jednak to wspaniale zaprosić dzieciaki do wspólnego gotowania i pozwolić im na to, żeby ich wyobraźnia mogła zaszaleć. Pozwólcie im mieszać składniki i dekorować dania. Spędzicie wspólnie w kuchni wspaniały czas: rozmawiając, śmiejąc się, wspólnie bałaganiąc… i zacieśniając więzy.
Poniżej przedstawiamy cztery łatwe przepisy na łatwe dania, które pozwolą zaprosić do wspólnego przyrządzania wszystkich członków rodziny – bez względu na wiek!
Brioche z serkiem topionym, galaretką z pigwy i orzechami.
Po pierwsze trzeba iść do piekarni i kupić kilka bułeczek Brioche. Po drugie trzeba je przekroić wzdłuż i rozsmarować na połówkach serek topiony. Następnie dodać cienką warstwę galaretki z pigwy i posypać posiekanymi orzechami po wierzchu.
Sola na szybko.
Tym razem konieczna będzie wycieczka do rybnego, żeby kupić trochę ryby, a dokładnie soli – 250 gram na jedną porcję. Jeśli uda Ci się przynieść gotowe filety, to będziesz miał w domu mniej roboty. W domu należy rybę posolić, dodać pieprzu, wycisnąć na nią odrobinę soku z cytryny i wstawić do mikrofali włączając odpowiedni progam. Acha nie zapomnijcie dodać czterech łyżek masła lub sporej dawki oliwy z oliwek. Przykryj danie ściśle folią do pieczenia, przedziurawiając ją w kilku miejscach, żeby mogła ulecieć para. Tę czynność lepiej żeby wykonali dorośli. Podgrzewaj przez minutę na 900 W i wyjmijcie danie z mikrofali. (Też dorośli!) Jeśli ryba jeszcze wymaga podgrzania można czynność powtórzyć, A jak już będzie gotowa – podawajcie ja z rodzynkami.
Lody na patyku z czekoladą.
Najpierw zróbcie trochę kulek lodowych – mogą być waniliowe, albo też w innym smaku. Użyjcie do tego stołowej. Nadziejcie lody na drewniane patyczki i szybciutko obsypcie je proszkiem kakaowym. Przed zjedzeniem wsadźcie lody na pięć minut do lodówki.
Sernik na szybko.
Ubijcie 200 gramów gęstego greckiego jogurtu z 200 gramami tłustego sera, czterema jajkami i 100 gramami cukru. Dodajcie skórkę cytrynową i powolutku posypcie wszystko z góry 40 gramami mąki. Dobrze mieszajcie aż do otrzymania skarmelizowanej masy. Przed podaniem wstawcie do mikrofali na 600 W.

