10 wskazówek diety śródziemnomorskiej

Postępuj zgodnie z tymi dziesięcioma wskazówkami i czerp korzyści z diety śródziemnomorskiej.
1 – Tłuszcz w diecie powinien zawsze pochodzić z oliwy z oliwek.
2 – Owoce i warzywa powinny stanowić 50% dziennego spożycia żywności; węglowodany powinny stanowić 25%; a pozostałe 25% powinno składać się z wysokiej jakości białek.
3 – Unikaj żywności wysoko przetworzonej.
4 – Czerwone mięso należy jeść tylko raz w tygodniu.
5 – Jedz regularnie niebieskie ryby, conajmniej trzy razy w tygodniu.
6 – Jedz białe mięso, takie jak kurczak, nie więcej niż dwa razy w tygodniu.
7 – Wykonuj regularne ćwiczenia.
8 – Jedz orzechy.
9 – Wybieraj lokalne, sezonowe produkty i korzystaj z domowych przepisów.
10 – Zamiast smażyć, grillować, piecz lub gotowuj na parze.

